İsrail kurduğu ve genişlettiği askeri koridorlarla Gazze’yi bölme ve kalıcı işgal peşinde
İnsani felakete yol açan İsrail, “uzun vadede kontrol uygulamaya hazırlık” amacıyla Gazze’yi bölmeyi, bölge halkını tecrit ve yerinden etmeyi amaçlayan siyasetinin parçası olarak kentleri birbirinden ayıran askeri koridorlar kurmaya devam ediyor.
KİSSUFİM KORİDORU
İsrail ordusu, 12 Kasım’da, gerekli çalışmaların yapılmasının ardından Gazze Şeridi’ne yardım girişi sağlama iddiasıyla Kissufim Sınır Kapısı’nın yeniden açıldığını duyurdu.
Gazze Şeridi’nin doğusunda, Deyr el-Belah ve Han Yunus şehirleri arasındaki noktada yer alan Kissufim, İsrail’in çekilmesinden önce Gazze’deki en büyük yasa dışı Yahudi yerleşim birimi Gush Katif için merkezi bir koridordu.
İsrail, 8 Kasım’da Kissufim Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasından önce bölgedeki çalışmaların fotoğraflarını yayımladı.
MEFALSİM (CİBALİYA) KORİDORU
İsrail medyası, 10 Kasım’da İsrail ordusunun, Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Cibaliya beldelerinden oluşan Gazze’nin kuzeyini Gazze kentinden ayıran yeni bir koridor kurma çalışmalarını gösteren yeni bir harita yayımladı.
Söz konusu haritada “Mefalsim” adı verilen koridor, Cibaliya’nın en doğusundan başlayıp Beyt Lahiya beldesinin en batısına, deniz kıyısına kadar uzanıyor.
İsrail ordusunun hava saldırılarının yanı sıra Gazze’nin kuzeyine şiddetli kara saldırıları ve kuşatmasını başlattığı 5 Ekim’den bu yana, bölgedeki işgalini güçlendirmek için söz konusu koridorun bulunduğu bölgedeki evleri patlatarak ve buldozerlerle yıkıyor.
Mefalsim Koridoru’nun İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyinden göçe zorlanmasını içeren “generallerin planı” olarak bilinen planı uygulamak için oluşturulduğu düşünülüyor.
İsrail ordusu söz konusu planı uyguladığını reddetse de bölgedeki gelişmeler, “generallerin planının” adım adım hayata geçirildiğine işaret ediyor.
NETZARİM KORİDORU
İsrail ordusu, 27 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne kara saldırıları başlatmasının ardından Netzarim Koridoru’nu kurduğu bölgenin karadan işgaline girişti.
İsrail’in Gazze kenti ile bölgenin orta kesimini ayıran koridoru kurmasının hedefi Gazze Şeridi’ni ikiye bölerek askeri güç ile ayırma ve Filistinlilerin hareketine engel olmaktı.
Gazze’nin en doğu noktasından deniz kıyısına kadar uzanan Netzarim Koridoru, İsrail ordusunun kara saldırılarının başlangıcında yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeyken, koridorun genişliği yakın zamanda 7 kilometreye kadar yükseldi.
İsrail basınında son dönemde Netzarim Koridoru’nun genişlemesine ilişkin yer alan haberlerde, yolların yapıldığı, askeri alanların inşa edildiği, iletişim sistemleri kurulduğu, su ve elektrik hattının bağlandığı, gözaltı merkezleri ve İsrail askerleri için barınma tesislerin sağlandığı dikkati çekti.
PHİLADELPHİ KORİDORU
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan tek sınır kapısı Refah Sınır Kapısı’nın bulunduğu Philadelphi Koridoru’nu mayıs ayının sonunda tamamen kontrol altına aldığını duyurdu.
İsrail basını, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru’nun işgaline başlamasından itibaren genişletme çalışmaları yürüttüğü ve yollar, askeri alanlar, gözlem noktaları ve çeşitli tesisler inşa ettiğini yazdı.
İsrail, 6 aydır işgal altında tuttuğu koridoru genişletmek amacıyla Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde geniş bir yıkım gerçekleştirdi.
Uzunluğu 14 kilometreye ulaşan Philadelphi Koridoru, İsrail işgali öncesinde Hamas’ın kontrolündeydi.
İsrail, “bölgede inşa edilen dev bir tünel ağı üzerinden Filistinli gruplara silah kaçakçılığı yapıldığı” iddiasıyla koridoru işgal altında tutmayı sürdürüyor.
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinde anlaşmazlık konusu olan Philadelphi Koridoru’ndan Netanyahu’nun İsrail ordusunu çekmeyi reddetmesi nedeniyle esir takası ve ateşkes anlaşması yapılamadı.