Dünyanın en ucuz gıdası: Karaciğerdeki yağı temizliyor, kolesterolü düşürüyor
Karaciğerde yağ birikmesi yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir. Karaciğer yağlanması vücuda zarar verebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Dünya genelinde, yetişkinlerde yağlı karaciğer hastalığının görülme sıklığı oldukça fazla ve erkeklerde bu risk kadınlardan daha yüksek. Peki, yağlı karaciğer hastalığı nedir ve karaciğer yağlanması nasıl önlenir? İşte yanıtı.
Yağlı karaciğer, hepatik steatoz olarak da bilinir, karaciğerde yağ birikmesiyle oluşan kronik bir rahatsızlıktır.
Karaciğeriniz vücudunuzun içindeki en büyük organdır. Vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine, enerji depolamasına ve zehirleri atmasına yardımcı olur. Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerinizde yağ birikmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.
Karaciğer yağları normalde olması gerektiği gibi işleyip parçalamadığında, yağlı karaciğer hastalığının gelişmesi için çok fazla yağ birikir. İnsanlar obezite, diyabet veya yüksek trigliserit gibi belirli diğer rahatsızlıklara sahipse yağlı karaciğer geliştirme eğilimindedir. Aşırı alkol tüketimi, hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenme de yağlı karaciğere yol açabilir.Yağlı karaciğer hastalığının iki ana türü vardır:
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, yağlı karaciğer hastalığının en yaygın türüdür. Metabolik sendrom, obezite, diyabet ve yüksek kolesterol ile ilişkilidir.Ancak, alkolik yağlı karaciğer hastalığı, alkolik steatohepatit olarak da adlandırılır, aşırı alkol tüketimiyle tetiklenir.
Yağlı karaciğer hastalığı, aşırı kilolu olmak, yüksek yağlı bir diyet tüketmek, insülin direnci, yüksek trigliseritler ve kimyasal maruziyet gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.Yağlı karaciğer hastalığı için risk faktörleri şunlardır: obezite, yüksek yağlı diyet, yüksek alkol alımı ve diyabet. Yağlı karaciğer hastalığının semptomları genellikle yoktur veya hafiftir, ancak sağ üst karında yorgunluk veya ağrı içerebilir.
Dünya genelinde sıklıkla tüketilen bir tahıl ürünü olan darı, Afrika ve Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın tüketiliyor. Darılar, glütensiz olmaları ve yüksek protein, lif ve antioksidan içeriklerine sahip olmaları nedeniyle sağlıklı vücuda katkıa bulunur.
Darılar glütensiz olduğundan, çölyak hastalığı veya glütene duyarlılığı olan kişiler de tüketebilir. Kan şekeri ve kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahiptir, bu nedenle yağlı karaciğer hastalığına oldukça yardımcıdır.
Darılar lif açısından zengindir ve kalorisi düşüktür, bu da kolesterolü düşürmeye ve yağlı karaciğeri önlemeye yardımcı olabilir. Darılar ayrıca karaciğer sağlığını destekleyebilecek vitaminler ve mineraller içerir. Antioksidanlar kan şekeri kontrolüne ve bağışıklığın artırılmasına yardımcı olur.
Lipid birikimini azaltabilir, yağ asidi alımıyla ilgili genlerin ifadesini azaltabilir ve karaciğer yağlanmasını önleyebilir ve tedavi edebilir. Vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri farklı rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu eksiklikleri gidermek için tüketebileceğiniz çeşitli besinler mevcut. Ancak dünyada süper gıda olarak bilinen, ucuzluğu sayesinde duyanların kaçırmadığı darı, sindirim sağlığından kemik sağlığına kadar etkili.
Darı, önemli vitaminler (B grubu vitaminleri, özellikle niasin ve folat) ve mineraller (demir, magnezyum, fosfor) açısından zengindir. Bu besin maddeleri enerji üretimi, kemik sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için gereklidir. Darı sindirimi son derece kolaydır, glisemik indeksi düşüktür ve tokluk hissi yaratır. Demir ve lif içeriği yüksek bir tahıl olması nedeniyle oldukça sağlıklıdır. En zengin magnezyum kaynaklarından biridir. Aynı zamanda fosfor, manganez ve demir içerir.
Darı kolayca sindirilebilir olduğundan ve yüksek diyet lifi içeriği bağırsakları temizlediğinden mideniz üzerinde son derece iyi bir etkiye sahiptir. Darı tohumlarında çözünür lif bulunur, bu lif kötü olan yani LDL yani kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Çünkü bu çözünür lif midede jel benzeri bir kütle oluşturur ve kolesterolün emilmesine izin vermez. Bu etki mekanizması ateroskleroz riskini azaltabilir.
Darı, çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Pişirilmiş olarak yemeklerde, çorbalarda veya salatalarda kullanılabilir. Ayrıca darı unundan yapılan ekmek ve diğer fırın ürünleri de mevcuttur.Dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, genel sağlığı destekleyebilir ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir rol oynayabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya özel bir diyet gereksiniminiz varsa, bir sağlık profesyoneline danışmanız en iyisidir.
Darı denemek istiyorsanız, pişirmeden önce tohumları iyice yıkayın. Yıkanmış darıyı üç katı kadar suyla bir tencereye alın ve üzeri kapalı olarak 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurt ve meyve ile kahvaltı için mükemmel bir enerji kaynağıdır. Ana yemeğin yanında garnitür olarak yiyebilir, pilav yerine onunla yiyebilir veya herhangi bir yemeği zenginleştirebilirsiniz. Tatlı olarak denemek isterseniz kakao, vanilya veya damla çikolata ile tatlandırabilirsiniz.Tiroid hastalığınız varsa ya da kronik başka bir hastalığınız varsa darı tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışın. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Source link