Aile hekimlerinin yönetmelik karşıtı grevi ülke genelinde devam ediyor: – Son Dakika Sağlık Haberleri



Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına karşın 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Bunun üzerine, aile hekimleri ülke genelinde üç gün iş bırakma eylemi yaptı. Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yapılan açıklamada, 1. derece sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin de 2-6 Aralık arasında ülke genelinde beş gün greve çıkacağı öğrenildi. Aralarında TTB, Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF), Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gibi toplam 11 sağlık örgütünün ortak imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Bu gidişi kabul etmiyoruz. ‘Eziyet yönetmeliği’ geri çekilene kadar eylemlerimiz devam edecektir” dendi. TTB Başkanı Alpay Azap, sağlık emekçilerinin grev kararını gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendirdi. 

İş bırakma grevlerinin tüm sendikalar ve örgütler olarak desteklendiğine dikkat çeken Azap, “Eylemlerimizi sonuç alana kadar devam ettireceğiz. Bu yönetmelik yayımlanmadan önce taslak kamuoyuna sızdı. O günden itibaren aile hekimliği alanındaki örgütler sağlık bakanlığı yetkilileri ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler yönetmeliğin yayımlanmasından sonra da devam etti. Bakanlık, yönetmeliği uygulama konusunda kararlı. Ancak biz de bu yönetmeliğin, halkın sağlığına ve hekimlerle sağlık çalışanlarının özlük haklarına bir katkı sunmayacağını, daha ciddi yapısal düzenlemeler gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEDAVİYE MÜDAHALE EDİLMİYOR’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Antalya’daki valilik ziyareti sonrasında aile hekimliği sistemindeki değişiklikler ve konuyla ilgili tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, “Sosyal medya mecralarında ‘aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı’ şeklinde iddialar dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor; reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor’’ açıklamasını yaptı.



Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir