Bacaklarda kan pıhtısına dikkat! Tehlikeli olabilecek 5 belirti
Kan pıhtıları veya tromboz, özellikle bacaklarda olduğunda, ciddi sağlık riskleri oluşturur. Uzun süreli hareketsizlik, travma, tıbbi durumlar ve hormonal faktörler temel katkıda bulunanlardır. Daha uzun boylu kişilerde, daha fazla risk vardır. Bacak şişmesi ve ağrı gibi belirtilere hemen dikkat edilmesi gerekir. Önleyici tedbirler arasında düzenli egzersiz, hidrasyon, kronik rahatsızlıkların yönetimi bulunur.
Tıbbi olarak tromboz olarak bilinen kan pıhtıları, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Bunlar, kanamayı kontrol eden ve içeride kan akışını durdurarak yaşamı tehdit eden durumlara yol açan küçük jel benzeri kitlelerdir.En yaygın yer bacakların derin damarlarıdır. Derin Ven Trombozu (DVT) adı verilen bu durum, derhal teşhis edilmez ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Damarlardaki kan yeterince hızlı hareket etmediğinde meydana gelir.
Bacaklardaki derin damarlar, çeşitli nedenlerden dolayı pıhtı oluşumuna karşı özellikle hassastır.Bacaklar kalbe en uzak olanlardır ve damarların yerçekimine karşı kanı geri döndürmek için daha fazla çalışmasını gerektirir. Azalmış kan akışı veya durgunluk pıhtı oluşumuna yol açabilir.Uzun uçuşlar, yatak istirahati veya hareketsiz yaşam tarzları gibi uzun süreli hareketsizlik, bacaklardaki kan akışını yavaşlatabilir ve pıhtılaşma riskini artırabilir. Bacaklardaki travma veya cerrahi prosedürler, yaralanmaya karşı doğal bir tepki olarak vücudun pıhtılaşma mekanizmasını tetikleyerek kan damarlarına zarar verebilir.
Kanser, kalp hastalığı, obezite ve bazı otoimmün bozukluklar, özellikle alt ekstremitelerde pıhtılaşma riskini artırabilir. Gebelik, hormon replasman tedavisi ve doğum kontrol hapları, yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle pıhtılaşma riskini artırabilir ve bacak damarlarını daha belirgin şekilde etkileyebilir.
2018’de yapılan bir çalışma, uzun boy ile kan pıhtısı arasındaki bağlantıyı vurguladı. “Uzun boylu kişilerin daha büyük bir venöz yüzey alanı ve muhtemelen daha fazla venöz kapakçığı vardır, bu da trombüsün oluşabileceği daha büyük bir alan sağlar. Gerçekten de, trombüsün çoğunluğu kan akışının durgun olduğu alt ekstremitelerdeki derin venlerin kapakçık ceplerinde oluşur,” dedi araştırmacılar.Bu belirtileri gördüğünüzde tıbbi yardım alın
Bacakta ani şişlik, ağrı veya kızarıklık
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı, özellikle derin nefes alırken
Hızlı kalp atışı
Bacaklarda kan pıhtısı nasıl önlenir
Düzenli fiziksel aktivite kan akışını artırır. Günlük en az 30 dakika orta düzeyde egzersiz yapmayı hedefleyin.
Uzun uçuşlar, araba yolculukları veya masa başı işleri sırasında her saat kısa yürüyüşler yapın veya esneyin.
Yeterli sıvı alımı kan viskozitesini koruyarak pıhtı riskini azaltır.
Bunlar özellikle DVT öyküsü olan veya uzun seyahatlerde bacaklardaki dolaşımı iyileştirebilir.Obezite damarlardaki baskıyı artırarak pıhtı riskini yükseltir.
İlaç ve yaşam tarzı değişiklikleriyle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığını kontrol edin.Sigara içmek kan damarlarına zarar verir ve pıhtılaşma riskini artırır.
Yüksek riskli bireyler için varfarin veya daha yeni ajanlar (DOAC’ler) gibi antikoagülanlar reçete edilebilir.
Genetik yatkınlık proaktif yönetim ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla görüşme gerektirir.