Meta’dan yapay zeka destekli insansı robot adımı – Son Dakika Teknoloji Haberleri


Meta Platforms, Reality Labs birimi içinde, fiziksel görevlerde yardımcı olabilecek yapay zeka destekli insansı robotlar geliştirmek amacıyla yeni bir bölüm kuruyor.

Facebook’un ana şirketi Meta, Nvidia destekli Figure AI ve Tesla gibi rakiplerine katılarak insansı robot alanına giriş yapıyor.

Meta’nın Direktörü Andrew Bosworth, şirket içi notta, yeni robotik ürün grubunun tüketici odaklı insansı robotlar geliştirme üzerine yoğunlaşacağını ve bu sürecin Meta’nın Llama platformunun yeteneklerini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

META’NIN LLAMA MODELİ VE ODAKLI GELİŞMELER

Llama, Meta’nın temel yapay zeka modellerinin adıdır ve şirketin sosyal medya platformlarında giderek büyüyen bir üretken yapay zeka ürün yelpazesine güç vermektedir.

Bosworth, “Bu alana yatırım yaparak portföyümüzü genişletmenin, Meta AI’a ve karma ve artırılmış gerçeklik programlarımıza değer katacağına inanıyoruz.” dedi.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ROBOT ALANINDA REKABET KIZIŞIYOR

Büyük teknoloji şirketleri ve girişimler, üretim, lojistik ve ev işlerinde kullanılabilecek yapay zeka destekli cihazlar geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor.

Ancak, araştırmacılar, sohbet botlarının gelişimini hızlandıran dil temelli yapay zeka atılımlarının, fiziksel dünyayı anlama konusunda benzer ilerlemeler sağlamadığını keşfettiğinden, robotik alandaki ilerleme yavaş seyrediyor.

Meta, yıllardır “somutlaştırılmış yapay zeka” (embodied AI) araştırmalarına yatırım yaparak, çevresini görebilen, duyabilen ve 3D fiziksel dünyada gezinip etkileşimde bulunabilen yapay zeka asistanları geliştirmeyi umuyor.

Meta’nın baş yapay zeka bilimcisi Yann LeCun, dil modellerinin sınırlamalarına dikkat çekerken, fiziksel ortamları daha iyi anlayabilecek yeni model türleri geliştirmeye çalışıyor.

Meta, Bloomberg raporuna göre, öncelikle ev işlerine odaklanarak kendi insansı robot donanımını geliştirmeyi planlıyor.

Ayrıca, diğer şirketler tarafından üretilen ve satılan robotlara güç sağlayacak yapay zeka, sensörler ve yazılımlar oluşturmayı hedefliyor.