Dünya genelinde 50 milyonun üzerinde insanın kalp hastalıklarıyla mücadele ettiği biliniyor. Bu hastalıklar, kan damarlarını daraltarak ya da tıkayarak kalp krizi, anjin veya felce yol açabilirken, yüksek kolesterol veya diyabet gibi sağlık sorunları da yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ancak Monash Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, düzenli yumurta tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını ortaya koydu.
Nutrients dergisinde yayımlanan çalışmada, haftada bir ila altı kez yumurta yiyen yaşlı yetişkinlerin, yumurta tüketmeyen veya ayda yalnızca bir ya da iki kez yiyenlere göre, kalp hastalıkları ve felç risklerinin yüzde 29 daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca yumurta tüketenlerin, herhangi bir nedenle ölüm riskinin de yüzde 15 daha düşük olduğu gözlemlendi.Yumurtanın besin değeri yüksek bir gıda alternatifi olduğunu vurgulayan Holly Wilde; protein, vitaminler, folat, doymamış yağ asitleri, kolin ve mineraller açısından da doğru bir tercih olduğunu ifade etti.
Wild, yumurtaların özellikle yaşa bağlı fiziksel ve duyusal gerilemeler yaşayan yaşlı yetişkinler için doyurucu bir protein kaynağı olduğunu belirtti.Ses getiren çalışmaya 70 yaş ve üzeri 8 bin 756 yetişkin katıldı. Katılımcılar, yumurta tüketim sıklıklarına göre üç gruba ayrıldılar. Bu gruplar; hiç yumurta yemeyenler, ayda iki kez ya da daha az tüketenler, haftada bir ila altı kez yumurta tüketenler ve her gün ya da birkaç kez yumurta yiyenler olarak sınıflandırıldı.Araştırmacılar, orta ve yüksek kaliteli diyete sahip yaşlı yetişkinlerin kalp krizi ve felç risklerinin sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 44 daha düşük olduğunu analiz etti. Uzmanlar, beslenme düzenine yumurta dahil etmenin genel sağlık üzerinde faydaları olduğunun altını çizdi.Ancak bazı Avrupa ülkelerde yumurta tüketiminin haftada 3-4 ile sınırlandırılması öneriliyor. Amerikan Kalp Derneği, normal kolesterole sahip yaşlı yetişkinler için günde iki yumurtanın yeterli olabileceğini ifade ediyor.İngiliz Kalp Vakfı’na göre ise yumurtalardaki kolesterolün, çoğu sağlıklı bireyde toplam kolesterol ve zararlı LDL kolesterol seviyeleri üzerinde çok az etkisi bulunuyor.