Ege’deki deprem fırtınasının Türkiye’deki fayları tetikler mi? AFAD’dan açıklama – Son Dakika Türkiye Haberleri


İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen sismik aktivite yoğunluğuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ege Denizi’ndeki depremlerin 28 Ocak’tan beri sıklaşmaya başladığını anımsatan Tatar, “1000’e yaklaşan bir sismik aktivitenin olduğunu görüyoruz. Şu ana kadar olan en büyük deprem 5,2 büyüklüğünde. Depremlerin büyüklük ve derinliklerinin dağılımlarına baktığımızda çok stabil gidiyor. Yaklaşık 60-70 civarındaki deprem 4 ve üzeri büyüklükte.” dedi.

DEPREM FIRTINASI TEKTONİK Mİ VOLKANİK Mİ?

Tatar, bölgede yaşanan depremler hakkında bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ege Denizi ve Santorini Adası civarındaki bu depremleri, ‘deprem fırtınası’ olarak değerlendiriyoruz. Deprem fırtınasının kökeni ve oluşumu tektonik de olabilir, volkanik de. Santorini Adası’nın olduğu bölge dünyanın en etkin aktif volkanik kuşaklarından bir tanesi. Orada ciddi volkan çıkışlarının olduğunu biliyoruz. Özellikle bundan 3 bin 600 yıl önce olan büyük volkanik patlamayla oradan çıkan malzemelerin bizim Ege kıyılarımıza da ulaştığını ve şu anda da bugünkü kayaların içerisinde olduğunu görüyoruz.”

“EN SON 2012’DE YAŞANDI”

Santorini Adası’nın olduğu bölgede geçmişte çeşitli volkanik patlamaların da meydana geldiğinin bilgisini paylaşan Tatar, 1600 ve 1952’de yaşanan patlamalarda da kül, toz ve buhar çıkışları gibi benzer durumların oluştuğunu anlattı.

Prof. Dr. Orhan Tatar, Santorini Adası’nın bulunduğu bölgede 2011-2012’de de benzer bir sismik aktivitenin yaşandığını hatırlatarak, “Yaklaşık 14 ay boyunca çok sayıda kaydı oluştu. O dönemde çok ciddi şekilde bir ‘acil durum’ ilan edilmişti. Sismik aktivite 14 ay sonra sonlandı, orada bir volkanik aktivite meydana gelmemişti.” ifadelerini kullandı.

“VOLKANİK PATLAMA OLURSA TOZ BULUTLARI ‘YE ULAŞABİLİR”

Bölgede oluşabilecek volkanik patlama ihtimaline karşı tüm verileri yakından incelediklerini ifade eden Tatar, şöyle konuştu:

“Orada bu sismik aktivitenin sonrasında bir püskürme, volkanik patlama gerçekleşirse bunun yarattığı volkanik küllerin, birtakım toz bulutlarının değişik yerlere ulaşma ihtimali var. Bu çok doğaldır. Bu tamamen o anki meteorolojik olaylara da bağlı. Biz şu anda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzden gelen bütün verileri değerlendiriyoruz. Olası bir volkanik patlama durumunda ortaya çıkacak toz bulutunun, küllerin ne yönde hareket edeceği, ne kadar yükseğe çıkacağı konusunda birtakım modellemeler yapılıyor.”

TÜRKİYE’DEKİ FAYLARI ETKİLER Mİ?

Santorini Adası çevresindeki depremlerin ardından Ege Bölgesi’ndeki bazı illerdeki fayların herekete geçebileceği iddialarına yanıt veren Tatar, “Birtakım spekülatif haberlerin olduğunu görüyoruz. Bunlar tamamen birbirinden bağımsız olaylar. İzmir’de, Muğla’da, Aydın’da olsun birtakım aktif, diri faylar var. Bunların Ege Denizi’nde özellikle de şu anda ciddi şekilde fırtınasının yaşandığı faylarla doğrudan bir bağlantısı yok. Birbirini tetiklemesi mümkün değil.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir